onsdag den 16. maj 2018

Far & Datter på kanotur

Påsken 2018

Traditionen tro, begyndte min datter Mathilde og jeg i starten af marts, at planlægge vores efterhånden årlige påsketur.

Vi har tidligere været i dobbeltkajak på to af vores lokale åer, men i år ville vi udnytte vores gode gamle kano og endda udvide turen til to overnatninger.


Vi besluttede os endnu engang for, at snuppe en tur på den meget lille, men smukke å - Jordbro å.

Vi planlagde måltider, overnatningsform, aktiviteter og mulige lejrpladser og fik købt ind til formålet. Mathilde fik som sædvanligt, det afgørende ord med hensyn til menuen... mere om det senere. 

Vi besluttede os for også, at overnatte i hængekøjer denne gang, men som en ekstra sjov bonus skulle vi afprøve en for os begge, ny og spændende køje.
Norske Amok Equipment, havde sendt deres flagskibsmodel "Draumr 3.0" til mig, med henblik på en gennemgang og anmeldelse af denne. -Tak for dette!
Desuden medbragte vi min Warbonnet Blackbird XLC køje og planen var, at vi ville bytte køjer undervejs.
Jeg ville derfor få Mathildes mening om den norske køje, som jeg vil kunne bruge i min anmeldelse og dermed et bedre sammenligningsgrundlag.

Afgang

Vi fik kanoen pakket og gled stille og roligt med strømmen, ud i "vildmarken".

Efter nogle timer, med snak, hygge og masser af hårnålesving, besluttede vi os for at gøre holdt og få etableret en lejrplads.

Vi fik tømt kanoen, bugseret den op på land og derefter slæbt al vores habengut op til det udvalgte sted.

Jeg gav Mathilde en kort instruktion i, at lave en "fire reflector" og hun påbegyndte derefter, at indsamle egnet materiale hertil, samt at bygge den. (En fire reflector, har til formål, at reflektere strålevarmen fra et bål, for bedre varmeudnyttelse)


Jeg selv gik i gang med, at hænge køjerne op. En opgave, der på grund af terrænets beskaffenhed og det faktum, at Amok køjen vender på den modsatte led, ikke var helt så nemt, som først antaget...
Det lykkedes dog, efter lang tids eksperimenteren, at lave et setup, som gjorde, at vi kunne hænge relativt tæt, uden fare for liv og lemmer.

Da Mathilde havde fået styr på vores lille bålplads, ristede hun et par boller på vores medbragte grillrist og lavede et par sandwiches til os. - Det var tiltrængt!Resten af eftermiddagen gik med, at få samlet brænde og sat en tarp op, som vi kunne sidde under, samt at lave et treben til vores gryder.
Tiden fløj afsted, mens vi hyggede os og inden vi fik set os om, skulle vi til at forberede aftensmaden.

Mathilde havde bestemt, at vi skulle bage pizzaer i vores støbejerns "Dutch Oven". -Et glimrende valg!
Den medbragte dej blev delt i to og gryden blev foret. Første pizza var med tomat, ost, rød peber, bacon og spegepølse. Den anden skulle være en salat pizza, med kebab. -Katastrofe!! Jeg havde glemt, at tage kebaben op af fryseren og vi måtte derfor improvisere.
Heldigvis havde vi rigeligt med bacon, så vi led ingen nød...Med maverne fulde af den mest vidunderlige vildmarks-pizza, sad vi nu og nød varmen fra bålet, mens mørket faldt på.
Da vi igen havde plads til nye kulinariske oplevelser, gik vi igang med, at lave bålstegte bananer.
Vi skar bananerne op på langs, stoppede dem med brun farin, M&M's og gav dem et skvæt mørk rom og pakkede dem ind i staniol.
Resultatet, så ikke så appetitligt ud, men smagt himmelsk!!Da vi efterhånden var mætte, både af god mad, oplevelser og hygge besluttede vi, at krybe til køjs.
Mathilde fik æren af, at være den første, som fik en overnatning i Amok køjen.

 De nærmere detaljer omkring køjen, gemmer jeg til et andet indlæg og I får derfor blot de første indtryk og "overskrifter" her.

Kort om Amok Draumr 3.0

Amok Draumr 3.0 skiller sig væsentligt ud fra de fleste andre hængekøjer på markedet, idet den er konstrueret så man sover på den modsatte diagonal af ophængningen.
Køjen kræver desuden en særlig type luftmadras, med langsgående kanaler, for at give den nødvendige struktur.
En af de særlige fordele ved modellen er, at man ud over at kunne ligge næsten fuldstændig fladt, både på siden, ryggen og maven også kan bruge køjen, som en slags "luksus lænestol".
Den kan nemlig justeres ved både ryg og knæ, så den optimale position nemt kan fås. Desuden er køjen forsynet med diverse lommer og endda en integreret kopholder!
Link til Amok Equipment

Næste morgen

Da det blev morgen, skyndte jeg mig over til Mathilde for, at høre hendes umiddelbare reaktion på den nye køje.
Jeg havde hørt hende rumstere en del rundt i den, i løbet af natten! Den udleverede madras (Exped Synmat UL LW) larmer nemlig HELT VILDT! - Det knirker og brager, hvergang man rører det mindste på sig. Det er egentlig ikke selve madrassen, som larmer, men mere friktionen som opstår i køjens lomme til madrassen. 
Mathilde havde sovet nogenlunde, men havde døjet en del med, at glide ned i fodenden af køjen og dermed forskubbe tyngdepunktet. Hun kom derfor ofte til, at ligge i noget der ligner 30 graders hældning...
Hun var derfor ikke imponeret og så frem til den kommende nat, hvor vi skulle bytte.
Desuden mente hun, at det var noget besværligt, at komme ind og ud af køjen, samt at få sit fodtøj af og på. Vi opdagede, da vi pakkede køjen sammen, at der var opstået kondens på underlaget. Ikke så meget, at det havde givet problemer, men vi var dog nødt til at lufte hele setup'et. Jeg var nu mere end spændt på min kommende nat i "ufo'en"...

Jeg havde på den anden hånd, sovet som en sten i Warbonnet køjen. Eneste problem for mig, var min sovepose. Jeg havde igen valgt, at tage min Defence 4, fra Østrigske Carinthia med og endnu engang oplevde jeg et forholdsvist stort kuldeinfald omkring mine knæ og lår...
Desuden var der store fugt-skjolder langs hele lynlåsen, om morgenen. Jeg har stadig ikke fundet ud af, om det er mig det er galt med, eller om det er posen, men jeg er ikke imponeret! Jeg har en mistanke om at selve posen er "for" tæt og at kondens opstår langs lynlåsen, da det er her varm og kold luft mødes.

Dag 2

Morgenmaden bestod af pandekager med friske blåbær, kaffe og juice!Vi tog os god tid, hvilket var dejligt at kunne tillade sig.
Midt i nedpakningen af lejren, begyndte det selvfølgelig at regne! Vi måtte derfor sætte tempoet op, for at undgå alt for våde køjer.
Da vi havde fået pakket alt vores grej i paktønderne igen og slettet alle spor efter os, gled vi videre ned af den lille å.

Da vi kom ud i civilisationen igen (der hvor åen krydser Viborgvej), gjorde vi holdt for, at vente på bud hjemmefra. Vi fik udleveret den glemte kebab og en pose nybagte pølsehorn, som vi med stor fornøjelse gnaskede i os, siddende i græsset under broen.
Efter frokosten, fortsatte vi vores færd, nu i solskin...


Landskabet havde nu ændret sig til primært enge og marker og var knap så eventyragtigt som den forgående dag.
Jeg havde hjemme fra spottet et muligt sted, hvor vi kunne slå lejr. Da vi kom til stedet, blev jeg dog noget overrasket da der nu kun var tre-fire træer tilbage, af det der engang havde været skov :-(

Vi besluttede derfor, at sejle lidt videre til et sted, hvor jeg viste, at der plejede at være et lille skovstykke, helt ned til åen.
-Heldet var med os, vi fandt et fedt og uforstyrret sted, endda med en rigtig god udsigt!


Vi fik hurtigt etableret lejren. Mathilde tog sig en velfortjent lur i Warbonnet køjen, imens jeg fik etableret et lille bålsted og opsat vores "hygge-tarp".
Da hun var kommet på benene igen, kom vi (lidt sent) i tanke om, at vi havde glemt at bage den jordbærtærte, som vi havde medbragt ingredienser til. - Katastrofe!! Vi måtte straks igang.
Mathilde lavede mørdejen, imens jeg fik forberedt gløderne til Dutch Oven'en.
Vi havde ikke fået lavet et treben til gryden, så den blev blot placeret direkte i gløderne, med en tilsvarende mængde på toppen af låget.
Efter en lille halv times tid, tog vi gryden ud af bålet.
Kagen havde fået lige rigeligt med varme, særligt på den ene side. Dog ikke så meget, at vi ikke kunne spise den. Vi havde medbragt creme fraiche i vores lille køletaske og det fuldendte oplevelsen.Aftensmaden blev selvsagt udskudt en smule, nu hvor vi havde fået "eftermiddagskaffe" så sent.

Da sulten begyndte at melde sig igen, begyndte jeg at stege kebab, imens Mathilde lavede salat. Vi varmede herefter tortillabrød på panden og fik nu de herligste "Vildmarks kebab'er"!
Resten af aftenen forløb med hyggesnak ved bålet. Det er en skøn måde, at være sammen på og selv om der ikke altid blev sagt så meget, føler man alligevel en stor samhørighed og nærvær.


Dag 3

Jeg havde på grund af den foregående nats kuldeindfald, i soveposen nu sovet med min "Tropen" sovepose inden i min "Defence 4". Denne kombination kan varmt anbefales! Jeg sov dejligt varmt uden "cold spots".
Jeg havde faktisk sovet rigtig godt, både på ryggen og på siden. Jeg havde overhovedet ikke haft problemer med, at glide ned i footboxen på køjen.
Jeg opdagede dog da jeg var kommet ud af posen, at den var mega våd, særligt på bagsiden! Jeg havde simpelthen genereret en ordentlig portion kondens ovenpå liggeunderlaget! Der lå blank vand imellem kanalerne. Det er godt, at Defence soveposerne er "vandtætte", ellers ville jeg også selv have været gennemblødt.
Lynlåsen på posen, var endnu engang våd hele vejen ned. 

Denne oplevelse, satte lidt af en streg i regningen. Jeg havde sovet godt, men det er ærgeligt, at vågne op til sådan en syndflod og at skulle bruge tid på, at tørre sit grej.
Jeg ser frem til de kommende ture/overnatninger i Amok-køjen, her i foråret, hvor jeg håber at lidt mildere vejr, vil eliminere de kondensproblemer, som jeg oplevede. Køjen er jo sjov og rigtig flot udført og minder mest af alt om et svævende telt!

En mere fyldestgørende gennemgang/test af Amok Draumr, kommer senere på foråret/sommeren, hvor jeg kigger på alle detaljer og kommer med tips og tricks...
Følg med på Udmedkajak's facebookside, hvor jeg linker til kommende indlæg.
Mathilde havde sovet som en sten og var både varm og tør, i hendes setup. Hun havde sovet med en "varmedunk," i form af en Nalgene flaske med kogende vand i, som igen var proppet ned i en af mine gamle uldsokker, fra dengang jeg var soldat.
Denne metode er yderst effektiv og vandet var faktisk stadig lunt 10 timer efter... 
Vi lavede havregrød med brun farin og blåbær til morgenmad. og hyggede os med varme drikke, inden nedpakningen.

Køjen er genial til at sidde og nyde en kop kaffe i!


Alt mit våde grej, blev bare proppet ned oven i tønderne, til sidst.

Vi fik klargjort kanoen endnu engang og sejlede nu ned imod det aftalte opsamlingspunkt. 
Efter et par timer på vandet, med fuglekiggeri og natur-nydning, nåede vi turens ende. 


Vi blev herefter samlet op og kørte hjem til et velfortjent bad og en god frokost, sammen med resten af familien.

Hvis du har muligheden for, at gøre noget lignende med dine børn/venner/familie, vil jeg helt klart opfordre til det.
Det er efter vores erfaring den her slags oplevelser, man nyder og husker aller bedst.
Jeg sætter som far stor pris på, at kunne give mine børn oplevelser som disse, særligt i en tid hvor en rigtig stor del af vores hverdag, går med hovedet nede i en eller anden form for skærm og er præget af mere eller mindre overfladiske og ligegyldige forhold...

Mathilde og jeg fik filmet lidt på turen. Resultatet er i skrivende stund, desværre ikke blevet færdig, da tiden ikke har været til det. Redigering er faktisk et kæmpestort arbejde og er særdeles tidskrævende!
Jeg linker selvfølgelig til filmen, så snart den er færdig!

Tak fordi du læste med!


3 kommentarer:

 1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 2. Har du en ide om hvor mange timer det vil tage at padle fra Stoholm til Hjarbæk fjord?
  Er der nogle deciderede lejrpladser eller gik i bare i land hvor det passede?
  /JRL

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jesper 😉 du kan sagtens gøre det på en god eftermiddags tid, hvis man giver den lidt gas.
   Vi sejlede stille og roligt og nød naturen (som er smukkest fra Stoholm til Viborgvej).
   Vi havde planlagt 2 overnatninger og spottet steder hjemmefra (Google maps).
   Vi sejlede ikke mere end højst et par timer den første dag.

   Slet