onsdag den 14. september 2016

To bud på en fishfinder løsning.

Ny kajak - ny fishfinder løsning...

Jeg modtog sammen med RTM Rytmo'en også et kit fra Railblaza, til montering af fishfinder og transducer. Sættet hedder "Kayak & Canoe Sounder and transducer mount".


Sættet består af forskellige fittings, som tilsammen udgør en transducerarm, hvorpå transduceren skal monteres. Armen skal monteres på siden af kajakken og kan derefter vippes direkte ned i vandet.
På denne måde får man en meget præcis udnyttelse af signal og evt. temperaturaflæsning.

Der medfølger 4 stk strips til fastgørelse af transducerens kabel, til selve armen.
Derud over får man en rotérbar platform til at montere selve fisfinderskærmen på.

Starport mounts til henholdsvis platform og transducerarm, skal købes ved siden af.


Rotérbar platform monteret i en starport


Tranducerarm monteret i "Sidemount starport"
 Den helt store fordel ved montering på denne måde, er selvfølgelig, at det er nemt at afmontere hele molevitten, hvis man fx ønsker at dele setup'et mellem flere kajakker.

En anden stor fordel er, at man næsten kan undgå at bore huller i sin kajak!

På den måde jeg har monteret grejet på min kajak, kan jeg nemt afmontere hele balladen og kun have et enkelt "Starport mount" siddende tilbage på centerkonsollen!

Da Rytmo'en er forsynet med monteringsskinner
på siden af cockpittet, var det oplagt, at bruge
"Side mounts" til montering af transducerarmen.
På kajakker uden skinner, kan man vælge andre løsninger.
Det er nemt, at vippe armen ned i vandet når man ønsker at "følge med".
Batteriet er ved at blive klargjort.

Batteriet til forsyning af enheden, har jeg monteret med vandtæt stik, sikringsholder, samt diverse krympeflex.
Desuden har jeg forseglet polerne med PVC lim. På den måde behøver jeg ikke at opbevare batteriet i en vandtæt kasse, som jeg har gjort på min forrige kajak.
Batteriet er ved denne løsning placeret i den dedikerede holder i midterlugen. Kablerne fra batteri og transducer, blev blot ført op under lugen. Den store gummipakning, sikrede en næsten vandtæt løsning.

Løsningen med kittet fra Railblaza, gør det nemt at afprøve forskellige setups, uden at splitte hele kajakken ad, samt bruge adskillige timer på "den rigtige løsning".

Du kan se en lille videogennemgang af løsningen her: 

Ingen roser uden torne...

Der er selvfølgelig også ulemper ved denne form for montering af transduceren.
En af dem, som også er den afgørende for mig og årsagen til, at jeg har fundet på noget andet er, at der uundgåeligt vil være både støj og modstand fra armen, når den bliver "trukket" gennem vandet.

En stor del af oplevelsen ved at ro kajak, er den stilhed der er, når kajakken glider gennem vandet. Man kan virkelig suge naturen til sig, kun afbrudt af de næsten lydløse plask fra pagajen. -Derfor generer det mig voldsomt, at skulle høre på den konstante "plasken", når armen er vippet ned.

Det er selvfølgelig ikke alle, som er lige så "sensitive" som mig og mange kajakfiskere bruger også denne, eller lignende løsninger på deres kajakker -uden problemer...Unigum løsningen

Jeg har tidligere, med stor succes limet transduceren fast indvendig i skroget på min RTM Tempo.
Du kan læse en beskrivelse her: Montering af fishfinder på RTM Tempo

Denne gang ville jeg prøve noget andet. Jeg har ofte hørt om folk som, med succes har brugt Unigum (også kendt som sanitetskit eller VVS-kit) til at fastgøre transduceren med.
Denne løsning er nødvendigvis ikke ligeså holdbar, som min tidligere limløsning, men tilgengæld er den nemmere at gøre om, hvis behovet skulle opstå.
Hvis kitten løsner sig, mens man er på tur, er det forholdsvis let, at montere igen, da det aldrig hærder helt op og derfor kan bruges igen og igen...

Rytmoen er ellers født med en dedikeret plads til en transducer under bunden, men den som følger med til min gamle Humminbird fishfinder, kan desværre ikke tilpasses denne placering.


Proceduren er i grove træk den samme, som med silikone/sikaflex/Tech-7. Man skal presse transduceren ned i en klat af materialet, uden at der opstår luftlommer imellem transducerens bund og kajakkens skrog. På den måde kan transduceren uden problemer "skyde" gennem både kit og kajak.

Jeg valgte en fornuftig placering ca. midt i kajakken, hvor risikoen for at få skubbet transduceren løs er minimal.
Rytmo'en er født med diverse skumindsatser inde i skroget, for at gøre den synkefri. Jeg skar en lomme ud af en af disse skumklodser og den fungerer nu som "beskyttelsesrum" for transduceren.

Her er skumklodsen skubbet til sideSkumklodsen er skubbet på plads

Billedet er taget ned gennem centerlugen


Ny placering af batteriet

Jeg valgte at placere batteriet inde i selve skroget. Den langsgående skumklods midt i kajakken, kunne endnu engang bruges.
Den blev nænsomt tilpasset til batteriets størrelse. Et velcrobånd blev fikseret, til at holde batteriet på plads, i tilfælde af kæntring.

Voilá - et styks costum made batteriholder!!
Her ses de vandtætte stik


Læg mærke til gennemføringen i toppen af billedet.Nu hvor transduceren er placeret inde i skroget, er det selvsagt nødvendigt at lave en gennemføring i skroget, til de forskellige kabler.

Jeg valgte denne gang en løsning fra Hobie, nemlig deres "Thru hull wiring kit".

Som det ses på billedet, er der forskellige størrelser på de enkelte membraner. Man kan derfor nemt finde en der passer til ens ledninger.


 Jeg borede et 1" hul der hvor jeg ville have gennemføringen og førte kablerne igennem.
Herefter blev hullet forseglet med en passende gummi-membran.
Gummi O-ring sikrer en vandtæt gennemgang


Det færdige resultat, ser enkelt og stilrent ud - Lækkert!!

Når jeg engang får en anden fishfinder... ønske, ønske... vil jeg udnytte kajakkens mulighed for at montere transduceren under kajakken. -Indtil da synes jeg denne løsning er optimal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar